Μία καινοτόμα οικογενειακή επιχείρηση

Από το μικρό εργαστήριο στη Γερμανία σε μια δραστήρια διεθνή επιχείρηση - αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής στον οποίο βάσισε την ανάπτυξή του ο όμιλος επιχειρήσεων fischer από την ίδρυσή του το 1948. Η οικογενειακή επιχείρηση είχε πάντοτε συνείδηση τις προέλευσής της: Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται αμετακίνητα στο Waldachtal-Tumlingen στο βόρειο Μέλανα Δρυμό, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Στουτγάρδης.

Χαρακτηριστικό της εταιρίας είναι η καινοτόμα δυναμική της, η οποία την οδηγούσε πάντα να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο νέα προϊόντα αλλά και νέους τομείς δράστηριότητας . Σήμερα, ο όμιλος συμπεριλαμβάνει της εταιρίες: fischer Befestigungssysteme (συστήματα στερέωσης), fischer automotive systems (συστήματα αυτοκινήτων), fischertechnik (παιχνίδια κατασκευών) και fischer Consulting (συμβουλευτική).

Ο όμιλος αποτελείται από 46 θυγατρικές εταιρίες. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία και τις ΗΠΑ. Το 2015 απασχολούσε παγκοσμίως 4423 εργαζομένους και είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 711 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νεότερος τομέας δραστηριοποίησης, η fischer Consulting, προέκυψε από την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στους υπόλοιπους μεμονωμένους τομείς. Το σύστημα σχεδιασμού διαδικασιών, που εισήχθη από τον ιδιοκτήτη και πολύχρονο διευθύνοντα σύμβουλο Klaus Fischer (66), το fischer ProzessSystem (fPS - διαδικαστικά συστήματα) επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ευέλικτη και να είναι πάντα προσανατολισμένη προς τις ανάγκες των πελατών.

Κυριότερος τομέας δραστηριοποίησης είναι τα συστήματα στερέωσης με πάνω από 14.000 κωδικούς προϊόντων. Ένα από τα δυνατά σημεία της εταιρίας είναι η τεχνολογική ηγετική θέση στα σημαντικά πεδία της τεχνικής αγκυρώσεων. Έτσι συνεχίζεται αυτό που άρχισε ο ιδρυτής της εταιρίας Artur Fischer, με τη θρυλική του εφεύρεση, το βύσμα από ίνες νάιλον, περισσότερα από 50 χρόνια πριν: Η εταιρία χαρακτηρίζεται σήμερα από ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ο τομέας αυτός θα αποτελέσει και στο μέλλον τον πυρήνα δραστηριοτήτων του ομίλου. Ο Klaus Fischer διαβλέπει ευοίωνες προοπτικές στον κλάδο αυτό για επέκταση στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το δυνατό σημείο του τομέα αυτού βρίσκεται στο να μπορούμε να προσφέρουμε το σωστό προϊόν με τεχνική αρτιότητα σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, από τον ερασιτέχνη μέχρι τον επαγγελματία και τους Μεγάλους πελάτες (Key Account).

Ένας επιπλέον στυλοβάτης της επιχείρησης είναι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, στον οποίο η εταιρία μπορεί να προσφέρει κινηματικές λύσεις εσωτερικού χώρου για όλα τους μεγάλους του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας υπό τις πιο σύγχρονες συνθήκες στην εγκατάστασή της στο Horb.

Τέλος, η fischertechnik, παραγωγής παιχνιδιών, ολοκληρώνει το χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Οι συναρμολογούμενες συλλογές της fischer αποτελούν κλασικά κομμάτια στα παιχνίδια κατασκευών. Αυτό το παιχνίδι ποιότητας "Made in Germany" βρίσκει λάτρεις σε όλο τον κόσμο και μπορεί σε να επεκτείνει περαιτέρω τη θέση του στη αγορά.